فهرست مطالب

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال نهم شماره 3 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد اسماعیل ریاحی صفحه 5
    هدف اساسی پژوهش حاضر توصیف تفاوت های جنسیتی در رضایت مندی از تصویر بدن و تبیین اثرات برخی از عوامل اجتماعی- روانی بر آن است. تحقیق با روش پیمایشی انجام شده و داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته گردآوری گردید. جامعه آماری تحقیق حاضر، تمامی دانشجویان دانشگاه مازندران بوده اند که در مجموع، 360 نفر از آنان، از طریق روش نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه نهایی تحقیق انتخاب گردیدند. نتایج توصیفی تحقیق، حاکی از وجود تفاوت جنسیتی معناداری در رضایت مندی از تصویر بدن می باشد؛ بدین معنی که زنان یا مردان نارضایتی بیشتری از تصویر بدنشان گزارش کرده اند. نتایج تحلیلی تحقیق، حاکی از آن است که متغیرهای سرمایه گذاری بدن، شرم از بدن، پایش بدن و عزت نفس توانسته اند به طور معناداری رضایت مندی از تصویر بدن در بین کل پاسخ گویان پیش بینی نمایند. با این حال، تفاوت جنسیتی معناداری در تاثیرگذاری متغیر شرم از بدن مشاهده شده است. بدین معنی که علاوه بر سرمایه گذاری بدن و عزت نفس، متغیر شرم از بدن به عنوان بخشی از متغیر خود شیءانگاری، پیش بینی کننده ی میزان رضایت مندی از بدن در بین زنان (و نه مردان) بوده است که حاکی از اثرات شدیدتر انتظارات اجتماعی راجع به بدن ایده آل بر روی زنان و درونی کردن آن در مقایسه با مردان می باشد. همچنین تفاوت جنسیتی معناداری در میزان سرمایه گذاری بدن مشاهده شده است که نشان می دهد زنان جوان در مقایسه با مردان سرمایه گذاری بیشتری بر بدن خود انجام داده و با شدت بیشتری درگیر رفتارهای آراستن و مدیریت ظاهرشان هستند. در نهایت، دانشجویانی که از عزت نفس بالاتری برخوردار بودند، رضایت مندی بیشتری از تصویر بدنشان گزارش کرده اند.
    کلیدواژگان: شرم از بدن، شیءانگاری بدن، سرمایه گذاری بدن، تفاوت جنسیتی، _ عزت نفس، پایش بدن، تصویر بدن
  • امید قادرزاده صفحه 35
    از وجوه مورد توافق در نزد جامعه شناسان کلاسیک و معاصر تاکید بر نقش و جایگاه بهره مندی از اشکال سرمایه در بازاندیشی مرزبندی های هویتی و بسط تعلقات جمعی است. تحقیق حاضر با بهره گیری از نظریه های جنکینز و بوردیو به بررسی تجربی فرضیه ی رابطه ی بین میزان بهره مندی از سرمایه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و احساس تعلق، تعهد و وفاداری زنان نسبت به هویت های قومی و ملی پرداخته است. برای بررسی رابطه مذکور از یک نمونه ی 385 نفر از زنان 18 تا 45 ساله ی شهر سنندج استفاده شده است. روش تحقیق به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه انجام گرفته است.نتایج حاصل از بررسی نشان می دهد که بین سرمایه های فرهنگی و اجتماعی و برجستگی هویت های ملی و قومی به ترتیب همبستگی مثبت و منفی وجود دارد و سرمایه اقتصادی همبستگی مثبتی با انواع هویت دارد.لکن بیش ترین همبستگی سرمایه اقتصادی با هویت ملی است. هم چنین، نوع همبستگی ابعاد تجسم یافته و عینیت یافته ی سرمایه فرهنگی با هویت های قومی و ملی تا حدودی متفاوت با بعد نهادینه شده ی آن است. در میان ابعاد سرمایه اجتماعی، روابط انجمنی و نهادی، بیش ترین اثر تقویت کنندگی را بر هویت ملی دارد. در مجموع، اشکال سرمایه های اجتماعی و فرهنگی به ترتیب 593/0 و 377/0 از تغییرات هویت های ملی و قومی زنان مورد بررسی را تبیین می کند. در بخش پایانی مقاله، دلالت های یافته ها و نتایج تحقیق در زمینه مطالعات آتی و سیاست گذاری اجتماعی و فرهنگی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، زنان، سرمایه فرهنگی، هویت جمعی، سرمایه اقتصادی
  • مریم مختاری، حلیمه عنایت صفحه 67
    هدف از پژوهش حاضر کشف نقش و نحوه عمل نگرش های جنسیتی در پیدایش تصور بدنی زنانی بوده که تحت عمل جراحی زیبایی در شهر شیراز قرار گرفته اند. روش تحقیق مورد استفاده، روش کیفی نظریه مبنایی بوده است. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 24 نفر از زنانی که در طی سال 1387 در شهر شیراز اقدام به جراحی زیبایی نمودند مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. جهت دستیابی به نظریه مبنایی از طریق تحلیل کدگذاری، 36 مفهوم، 3 مقوله اصلی، 9مقوله فرعی و 1 مقوله هسته تحت عنوان: «تصور بدنی زنان تحت سیطره نگرش ظاهرگرایانه مردان در صور گوناگون» استخراج گردید. نتایج این مطالعه کیفی نشان می دهد که تصور بدنی زنان از طریق نگرش جنسیتی که آنان نسبت به خود، مردان نسبت به زنان و زنان نسبت به مردان دارند، شکل می گیرد. اما نگرش زنان نسبت به خود، ملهم از نگرش ظاهرگرایانه مردان نسبت به زنان است. پیشرفت های علمی در زمینه جراحی های زیبایی نقش تسهیل گر در افزایش توجه به بدن و ظاهر داشته و به نگرش ظاهرگرایانه مردان نسبت به زنان یاری رسانده است.
    کلیدواژگان: تصور بدنی، جراحی زیبایی، نگرش جنسیتی، توجه به بدن، _ نظریه مبنایی
  • شهلا باقری صفحه 89
    کار خانه داری زنان در محیط خانه، دارای ارزش اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است و مشتمل بر انجام فعالیت های متنوع زنان در خانه است که عمدتا، پنهان و نامحسوس بوده و به علاوه نقش آن در اقتصاد و اجتماع تبیین نشده است. به عبارت دیگر، بخش اعظم فعالیت هایی که زنان در زمینه نگهداری و تداوم منابع انسانی و مراقبت از کیان خانواده انجام می دهند و محل اجرای آن در منزل است، در حسابرسی ها و آمارگیری های ملی به حساب نمی آید. هدف این مقاله، محاسبه ارزش افزوده کار خانه داری زنان و بررسی برخی عوامل موثر بر آن است. بر اساس محاسبات، ارزش افزوده هفتگی کار خانه داری زنان معادل مبلغ 1600000 ریال برآورد گردید. روش مورد نظر در این پژوهش، روش پیمایشی و ابزار مورد استفاده در این روش، پرسشنامه بوده و از شیوه نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی استفاده شده است. پس از تکمیل پرسشنامه نهایی از 2000 زن خانه دار، داده های مربوط جمع آوری و توسط نرم افزارspss مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که سه متغیر «سن زن»، «تحصیلات زن» و «تعداد اعضای خانواده» اثر معناداری در تبیین متغیر ارزش افزوده کار خانه داری داشته و در معادله نهایی رگرسیون باقی ماندند. در بین متغیرهای مستقل، متغیر «تعداد اعضای خانوار» بیشترین سهم را در تبیین تغییرات ارزش افزوده کار خانه داری داشته است.
    کلیدواژگان: کار خانه داری، رهیافت ستانده، زنان خانه دار، _ ارزش افزوده، رهیافت نهاده
  • عبدالحسین کلانتری، پیام روشن فکر، جلوه جواهری صفحه 111
    پیامدهای طلاق به ویژه وجوه منفی آن، هم به صورت عمومی بر ارکان مختلف جامعه تاثیر می گذارد و هم به واسطه تاثیرات ویژه ای که بر زنان دارد، در تحلیل های جنسیتی توسعه و سیاستگذاری های اجتماعی اهمیت می یابد، این مقاله مروری خواهد داشت بر پژوهش های صورت گرفته در حوزه پیامدها و آثار طلاق در ایران در بازه زمانی 1376 الی 1390. بر اساس نتایج جستجوی اولیه، 197 سند به دست آمد که پس از بررسی و غربال گری اولیه، محتوای 23 تحقیق استخراج گردید. سپس، یافته های به دست آمده از این تحقیقات در سطوح 1- مشخصات عمومی 2- اهداف و سوالات تحقیق، 3- متدولوژی تحقیقات، 4- انواع متغیرهای مورد بررسی و 5- یافته ها و نتایج تحقیقات، طبقه بندی و ارزیابی گردیدند.یافته های این پژوهش نشان می دهد که نه تنها طلاق به طور کلی می تواند باعث صدمه به سرمایه انسانی و اقتصادی جامعه شود، بلکه در تحلیلی حساس به جنسیت، می تواند مانع نقش آفرینی زنان در فرایند توسعه و در نتیجه به حاشیه راندن و استثمار زنان شود. به علاوه، این تحقیق نشان می دهد که محققان زن بیشتر از محققان مرد به مسائل روانشناختی و اقتصادی پیامدهای طلاق توجه داشته و کمتر به مسائلی نظیر آسیب های اجتماعی و سوءمصرف مواد مخدر توجه داشته اند.
    کلیدواژگان: تحلیل جنسیتی، مرور نظام مند، پیامدهای طلاق، طلاق، آثار طلاق
  • افسانه توسلی، وحیده سعیدی صفحه 133
    خانواده، در طول تاریخ در مسیر تغییر و تحول قرار داشته است. از جمله عوامل موثر بر این تغییرات، مشارکت فزاینده زنان در عرصه های عمومی و ورود آنان به دنیای اشتغال می باشد. با رفتن زنان از خانه و اشتغال آنان، اصول زندگی سنتی در هم شکسته شد و ساختار قدرت بین زن و مرد در جریان تعاملات خانوادگی تغییر یافت. در این مقاله تاثیر اشتغال زنان بر روابط زن و مرد در جریان تعاملات خانوادگی بین دو گروه زنان متاهل شاغل و غیرشاغل مورد مقایسه و بررسی قرار می گیرد. این تحقیق با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه و با انتخاب نمونه ای بالغ بر 384 نفر از زنان شاغل و غیرشاغل ساکن در شهر ایوانکی واقع در استان سمنان و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و نمونه گیری سهمیه ای انجام شده است. برای آزمون فرضیه از آزمون من ویتنی و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره بهره گرفته شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که میزان دسترسی زن و مرد به منابعی همچون درآمد و تحصیلات می تواند اقتدار به نفع هریک از آنها را در خانواده افزایش دهد. افزایش اعتقاد به ایدئولوژی جنس گرایانه در زنان موجب می شود تا اقتدار به نفع مرد در خانواده افزایش یابد. همچنین مشارکت زنان در تامین مخارج خانواده می تواند اقتدار به نفع زن را در خانواده افزایش دهد.
    کلیدواژگان: تعاملات خانوادگی، اقتدار به نفع مرد، _ اقتدار به نفع زن، مشارکت زنان، ایدئولوژی جنس گرایانه، اشتغال زنان، ساختار قدرت در خانواده
  • علی شائمی، اکبر اعتباریان، مرضیه خیرمند صفحه 151
    این پژوهش با هدف نیازسنجی آموزشی زنان کارآفرین شهر اصفهان انجام شده است که از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه ی آماری این تحقیق از زنان کارآفرین شهر اصفهان هستند که به دلیل محدود بودن حجم موارد، نمونه برابر با کل جامعه در نظر گرفته شد. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شده که پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ 80/0 محاسبه گردید. جهت آزمون سوالات تحقیق و به دست آوردن نتایج آن از آزمون های تحلیل واریانس و فریدمن استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بیشترین نیاز آموزشی زنان کارآفرین در حوزه ی بازاریابی، آشنایی با بازاریابی بین الملل و کمترین نیاز آنها، آشنایی با چهار اصل بازاریابی می باشد. بیشترین نیاز آموزشی زنان کارآفرین در حوزه ی مدیریت مالی و حسابداری، مربوط به آشنایی با انواع نسبت های مالی و کمترین نیاز آنها مربوط به شیوه های تامین مالی از بانک ها و موسسات مالی است. در زمینه ی حقوقی و قانونی نیز بیشترین نیاز آموزشی زنان کارآفرین، آشنایی با قانون کار و کمترین نیاز آنها مربوط به بیمه و قراردادهای بیمه است. همچنین بیشترین نیاز آموزشی زنان کارآفرین در حوزه ی مدیریت تولید و عملیات، مربوط به تکنیک های اندازه گیری کار و زمان و کمترین نیاز آنها مربوط به استانداردهای کیفیت است. سرانجام در زمینه ی مدیریت منابع انسانی و امور کارکنان، بیشترین نیاز آموزشی زنان کارآفرین، تعیین شرایط احراز شغل و کمترین نیاز آنها شیوه های ایجاد انگیزش در کارکنان بود. همچنین نتایج نشان می دهد که میان نیازهای آموزشی زنان کارآفرین بر حسب سابقه خدمت و میزان تحصیلات تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نیاز سنجی آموزشی، زنان کارآفرین، _ کارآفرینی
|
  • Mohammad Esmaeil Riahi Page 5
    The main purpose of this study is to describe gender differences in body image and to explore the influences of some socio-psychosocial factors on it. The study has been conducted via survey method and data has been collected by self-administered questionnaire. The present statistical society was all students of the University of Mazandaran in 2010. Overall, 360 students were selected through availability sampling as the final research sample. Descriptive results of the study show a significant gender difference in the body image satisfaction, that is to say that women or men are more dissatisfied bodily.Moreover, analytical results indicate that; such variables as appearance orientation (body investment), body embarrassment, body surveillance and self esteem variables could significantly presuppose the level of body satisfaction among total sample. However a substantial gender difference has been witnessed in influencing body shame variable. In other words body shame variable, in addition to body investment and self esteem- as components of self objectification variable- are predicting factors of body satisfaction among women (and not men), illustrating the severe effects of social expectations from ideal body of the females and internalization of them compared to men. Furthermore, there is a gender difference in the level of body investment, signifying that young females compared to males, report greater investment on their bodies and engage in extensive grooming behaviors. Finally, students with a sense of self esteem had greater sense of satisfaction over their body image.
  • Omid Qaderzadeh Page 35
    One of the main agreements among classical and contemporary sociologists is putting emphasis on the role and place of utilizing forms of capital in reconsidering identity limits and expansion of collective belongings. This article is based on conceptual framework (Jenekins and Bourdieu) and tries to study empirically the theory of the relationship between the amount of economic capital as well as of social and cultural enjoyment and the sense of belonging, commitment and loyalty of women towards tribal and national identities. In order to study the above mentioned relationship I have used a sample group of 375 women aged 18 to 45 living in Sanandaj. The method used was survey and the data were collected by using a questionnaire which had already been checked for reliability and validity. The Research results indicate that a positive and negative correlation between cultural and social capital and the salience of the national and ethnic identities are respectively a positive correlation between economical capital and the various types of collective identities. Yet, the highest degree of correlation is with national identity. Also, the correlation between the various types of collective identity and the objectified and embodied dimensions of cultural capital is to some extent different from that with the institutionalized dimension. Among aspects of social capital, civic and institutional relations carries influential and strengthening effect on national identity and in sum explain 59 and 37 percent of variations of the national and ethnic identity among the women under study.
  • Maryam Mokhtari, Halimeh Enayat Page 67
    The present study tries to find out the role and procedure of gender attitudes in genesis of women’s body image among women under cosmetic surgery in Shiraz. Research method in this investigation has been qualitative through grounded theory. Based on purposive sampling 24 women who had the experience of cosmetic surgery during the year 2008 in Shiraz were selected for an in depth interview. To achieve the grounded theory during coding analysis, 36 concepts, 9sub categories, 3 essential categories and 1 core category named: “Women’s own body image overshadowed by implicit, preponderant, appearance oriented views of men towards women in different ways” were extracted. The results show that women’s body image is formed through their gender attitude towards themselves, men towards women and women towards men. However the attitude of women toward themselves is inspired by the attitude of men toward looks and appearance of women. Advancements in science of beauty surgeries has had the role of facilitator in paying more attention to the body and looks and has assisted men with their appearance based view towards women.
  • Shahla Bagheri Page 89
    Women’s homemaking activities involve a variety of jobs including taking care of children and family. Despite the fact that these activities encompass economic, social and cultural values, they are not generally considered and the economic place of homemaking activities in the society has been ignored. In other words, a major part of women? s activities in areas of upbringing children and homemaking that take place at home are not counted.The main aim of this research is to calculate the surplus value of the activities of homemaking and to study the effective social factors on added values of women’s indoor activities. Accordingly the weekly calculation of the surplus value of Tehran women’s homemaking activities estimates at 1600000 Rials.Questionnaire and a random multi-stage sampling were the tools used in this survey. After filing the final questionnaires by 2000 homemaker women of Tehran, the gathered related data were coded and analyzed by means of SPSS software. The result of research show that three variables including "woman’s age", "woman’s education" and "family size" have meaningful impacts on explaining the surplus value of women's indoor activities. Among the mentioned variables the “family size” or the number of family members had the most impact on the changes in surplus value of homemaking activities.
  • Abdolhossein Kalantari, Payam Roshanfekr, Jelve Javaheri Page 111
    Consequences of divorce, specially the negative ones, affect different sectors of society generally and become specifically important in gender development analysis and social policy, because of their especial influence on women’s lives. This article reviews the previous studies and published literature on after-effects of divorce in Iran in a period between 1997 and 2011. Based on an initial search, 197 texts were gathered and after preliminary evaluation and screening, the content of 23 of them were extracted and analyzed. Finally the analysis was organized and evaluated in the following levels: 1- general features, 2- aims and queries of the research, 3- methodology of the research, 4- types of variables and 5- findings as well as outcomes of the research.Findings of this study show that in general, divorce not only damages human and economic resources, but a gender-sensitive analysis also shows that it could be an obstacle in women’s participation in development and finally leads to their marginalization and exploitation. This study also demonstrates that female researchers pay more attention to psychological and economic impacts of divorce rather than social problems and drug addiction.
  • Afsaneh Tavasoli, Vahideh Saeidi Page 133
    Throughout history “family” has undergone changes. Among the factors affecting these changes are the increasing participation of women in public areas and entering the world of employment. When women were employed and left homes it transformed the form of traditional family life and power structure between men and women in the family interactions was changed. In this paper the influence of women’s occupation on male-female relationships in the family interaction between the two groups of employed married women and unemployed married women are compared and evaluated. The method of This research is survey and questionnaires were completed by samples of over 384 persons (131 employed women and 253 unemployed women). The method of sampling was the multi-staged cluster one and quota sampling in Eyvanekey city in Semnan. For testing the hypothesis Mann-Whitney test, Pearson correlation and a multivariate regression have been used. The results show that men’s and women’s access to an amount of a resource such as income and education can augment the authority of each of them in the family. The increase of the belief of gender oriented ideology in women leads in male authority increase in the family. Also women's participation in family finance will add to the authority of them in the family.
  • Ali Shaemi, Akbar Etebariyan, Marziye Kheirmand Page 151
    This investigation was performed to determine the educational needs of the entrepreneur women in the city of Isfahan, which is applicable in terms of objectives, and descriptive surveying in nature. Its statistic population is 91 entrepreneur women in Isfahan, that due to the limited population, the controlling sample was considered equal to the population. The tool for collecting data was a questionnaire, the stability of which was calculated as 80% through Conbach Alpha coefficient in order to test the research questions and to obtain its result, variance analysis and freedman test have been utilized. The result showed that the entrepreneur women’s most important educational needs in the field of marketing include familiarity with international marketing and their least important need is the knowledge of 4 principles of marketing. Moreover, the entrepreneur women’s most important educational needs in the field of financial management and accounting is the knowledge of various financial proportions and their least important need used to be the financial provisions from banks and financial organizations. The most important educational need in the field of law, for entrepreneur women, is familiarity with labor law and the least important need is related to insurances and insurance contracts. In the field of production and operations management, the most important educational need of entrepreneur women consist of work and time measurement techniques and their least important needs is about quality standards. Finally, in the field of human resources and personnel affairs, the entrepreneur women’s most important educational need is determined to be specification of procurement of employment conditions and their least important need is the methods of personnel motivations. Further more, there is no significant difference between their educational needs in terms of service records, as well as their educations.